زندگی مدرن امروزی منجر به تولید زبالههای زیادی توسط انسانها شده است. حجم زبالهها به اندازهای است که اگر به درستی مدیریت نشوند، منجر به مشکلات زیادی برای انسانها و محیط زیست میشوند. بنابراین مدیریت پسماند از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از فرآیندهای مهم در مدیریت پسماند، بازیافت زباله است.
بازیافت زباله یکی از فعالیتهای تاثیرگذار در حفظ محیط زیست محسوب میشود، که میتواند به بهبود اقتصاد کشور هم کمک زیادی کند. ما همیشه دربارهی فواید و مزایای بازیافت شنیدهایم. اما جالب است بدانید که بازیافت، معایبی هم دارد که امروز به آنها میپردازیم.
زباله چیست و چه انواعی دارد؟
زباله به مجموعه موادی گفته میشود که پس از مصرف یا استفاده، دیگر کارایی ندارند و دور ریخته میشوند. زباله میتواند جامد، مایع یا گاز باشد.
زبالههای شهری به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند: زبالههای خشک و زبالههای تر. هرکدام از اینها به چند بخش تقسیم میشوند، که در ادامه به طور خلاصه به آنها اشاره میکنیم.
۱.زبالههای شهری
زبالههای شهری درصد زیادی از زبالهها را تشکیل میدهند. زبالههای شهری به دو دستهی زبالههای خشک و زبالههای تر تقسیم میشوند. مواد فاسد شدنی، بیشترین درصد زبالههای شهری را در بر میگیرند.
۲.زبالهی تر
زبالهی تر، فاسد شدنی و تجزیهپذیر است. این پسماندها خیلی زود توسط باکتریها به چرخهی طبیعت برمیگردند و به عنوان کود مورد استفاده قرار میگیرند. بخش زیادی از زبالههای شهری را زبالههای تر تشکیل میدهند.
۳.زبالهی خشک
زباله یا پسماند خشک به موادی گفته میشود که پوسیده نمیشوند و تجزیهناپذیر هستند. پسماند تر به سه گروه تقسیم میشود:
نخالههای ساختمانی: شامل نخاله و زایدات ساختمانی میشود که از ساخت و ساز یا تخریب ساختمانها باقی میمانند.
زبالههای صنعتی: تمام زایدات ناشی از فعالیتهای صنعتی و معدنی، تصفیهخانهها و…
زبالههای خطرناک: زبالههایی که باعث مرگ و میر موجودات زنده یا آسیب رساندن به سلامت انسان و محیط زیست و شیوع انواع بیماریها و عفونتها میشوند. از جمله زبالههای خطرناک میتوان به پسماندهای بیمارستانی اشاره کرد.
بازیافت چیست؟
بازیافت فرآیندی است که در آن برخی از مواد دور ریز و استفاده شده به همان ماده یا مواد دیگر تبدیل میشوند؛ به طوری که قابلیت استفادهی مجدد داشته باشند. بازیافت زبالهها با روش صحیح، اهمیت زیادی در حفظ محیط زیست و موجودات زنده دارد.
پسماندهایی مانند بطری پلاستیکی، کاغذ، پلاستیک و موادی مانند فولاد و زبالههای الکتریکی قابلیت بازیافت شدن دارند.
دلیل اهمیت بازیافت زباله چیست؟
بازیافت به دلیل کمک به کاهش آلودگی آب، خاک و هوا، جلوگیری از تخریب تنوع زیستی، حفظ منابع طبیعی، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و سایر گازهای مضر برای سلامت انسان، کاهش میزان زبالهها، ایجاد فضای بیشتر در زبالهدانها برای دفع زبالههای غیر قابل بازیافت و… اهمیت زیادی دارد. بنابراین نباید از انجام آن غافل شد.
مزایای بازیافت زباله چیست؟
برای اینکه بیشتر به اهمیت و ضرورت بازیافت زباله پی ببرید، باید با مزایای آن آشنا شوید. از جمله مزایای بازیافت زباله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش آلودگی محیط زیست
بازیافت زباله منجر به کاهش آلودگی محیط زیست میشود. بازیافت پسماندهای صنعتی مانند پلاستیک، قوطیهای فلزی و مواد شیمیایی، که محیط زیست را آلوده میکنند، راهکار خوبی برای کاهش قابل توجه آلودگی است؛ چون این مواد به جای دور ریز شدن، مورد استفادهی دوباره قرار میگیرند.
صرفهجویی در منابع
بازیافت اتومبیلهای فرسوده، بطریهای قدیمی، لاستیکهای استفاده شده و… به ما این امکان را میدهند تا بتوانیم این زبالههای به ظاهر به درد نخور را بارها و بارها مورد استفاده قرار دهیم. از این طریق نیازی به استفاده از منابع جدید نخواهد بود، که این موضوع منجر به صرفهجویی در منابع میشود.
حفاظت از محیط زیست
یکی دیگر از فواید بازیافت، حفاظت از محیط زیست است. روزانه درختان زیادی در جنگلها قطع میشوند. در چنین شرایطی میتوانیم با استفاده از کاغذهای قابل بازیافت، به کاهش جنگلزدایی کمک کنیم.
کاهش گرمایش جهانی
فرآیند احتراق در سوزاندن زبالهها، که یک نوع روش دفع زباله است، منجر به انتشار گازهای گلخانهای همچون کربن دیاکسید، گوگرد و نیتروژن شده و سبب تغییرات آب و هوایی و گرم شدن زمین میشود. در فرآیند بازیافت، زبالهها به موادی تبدیل میشوند که قابلیت استفادهی مجدد دارند، که این مسئله اثرات مضر زیست محیطی را به صفر یا حداقل میرساند.
کاهش میزان زباله در محلهای دفن
بازیافت مواد قدیمی و استفاده شده و تبدیل آنها به محصولات قابل استفادهی مجدد، درصد پر شدن محلهای دفن زباله را به شدت کاهش میدهد؛ که این موضوع به کاهش آلودگی زمین و آب کمک میکند.
اشتغالزایی
بازیافت به ایجاد شغل کمک میکند و موجب راهاندازی کارخانجات بازیافت میشود. برای انجام فعالیتهای مربوط به بازیافت به نیروی کار نیاز است. بنابراین فرصتهای شغلی زیادی بوجود میآید.
به ازای بازیافت هر تن کاغذ، زمینهی اشتغال برای پنج نفر ایجاد میشود. بازیافت همچنین فرآیندهای تولید را ارزانتر میکند، که این یک پیروزی بزرگ برای تولیدکنندگان است.
انواع مواد قابل بازیافت
- آلومینیوم
قوطیهای آلومینیومی ۱۰۰ درصد قابل بازیافت هستند. علاوه بر این، میتوان آنها را چندین بار بازیافت کرد. بازیافت قوطیهای بازیافتی نسبت به ساخت قوطیهای جدید، ۹۵ درصد انرژی کمتری مصرف میکند.
- بطریهای پلاستیکی
بر اساس پژوهشهای انجام شده در موسسهی بازیافت ظروف در آمریکا، هر ساله تقریبا ۲۵ میلیارد بطری یکبارمصرف خریداری میشود. ساخت پلاستیک از مواد بازیافتی، نسبت به تولید پلاستیکهای نو، تقریبا دو سوم انرژی کمتری مصرف میکند.
- روزنامه
سازمان محافظت از محیط زیست آمریکا ادعا میکند که یک سوم زایدات شهری آمریکا شامل کاغذ میشود. بازیافت کاغذ به حفظ منابع و ذخیرهی انرژی کمک کرده و از پر شدن محل دفن زباله جلوگیری میکند.
- قوطیهای فولادی
قوطیهای فولادی، همانند محصولات آلومینیومی، قابلیت بازیافت مجدد دارند و در فرآیند بازیافت همچنان کیفیت خود را حفظ میکنند. علاوه بر قوطیهای فولادی، قطعات فولادی خودرو و ابزارآلات فولادی هم قابل بازیافت هستند.
- ظروف شیشهای
ظروف شیشهای بازیافتی نسبت به شیشههای دست نخورده، ۵۰ درصد انرژی را ذخیره میکنند. یک ظرف شیشهای به قدری انرژی ذخیره میکند که میتوان با آن، یک لامپ حبابی ۱۰۰ وات را به مدت ۴ ساعت روشن نگه داشت. شیشههای بازیافتی، ۲۰ درصد آلودگی هوا و ۵۰ درصد آلودگی آب کمتری به همراه دارند.
- مجله و روزنامه
بازیافت این مواد از اهمیت زیادی برخوردار است. چون کاغذهای بازیافتی نسبت به کاغذهای دست نخورده، ۶۰ درصد انرژی را ذخیره میکنند. علاوه بر این ۹۵ درصد آلودگی هوای کمتری ایجاد میکنند. بازیافت یک تُن کاغذ، سبب حفظ ۷ هزار گالن آب و ۱۷ درخت میشود.
انواع مواد غیر قابل بازیافت
حالا که با مواد قابل بازیافت آشنا شدید، خوب است مواد غیر قابل بازیافت را هم بشناسید. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین مواد غیر قابل بازیافت میپردازیم:
- کاغذ ریز ریز شده
ریز ریز کردن کاغذ، طول الیاف آن را کم کرده و استفادهی مجدد و بازیافت کاغذ را نامناسب میکند.
- کاغذ رنگی براق
کاغذ رنگیهای براق به بقیهی کاغذها رنگ میدهند، که این مسئله میتواند کل بار کاغذ را خراب کند.
- جعبههای پیتزا
جعبهی پیتزا از مقوا درست شده است. اما چربی پیتزا، مقوا را آلوده میکند. با این حال، میتوانید بخشهای تمیز مقوا را جدا و بازیافت کنید.
- شیشهی خانه
محصولاتی مانند قاب پنجره، آینه، حبابهای روشنایی (لامپ برق) و مواردی از این دست، قابل بازیافت و استفادهی مجدد نیستند.
- درب بطریها
درب بطریها را نمیتوان به همراه بطریها بازیافت کرد. چون درب بطری از پلاستیکهای مختلف دیگری درست شده است.
روشهای تفکیک و بازیافت مواد قابل بازیافت در مراکز بازیافت چگونه است؟
مراحل تفکیک زباله عبارتند از:
- تفکیک زباله از مبدا
- جمع آوری زباله و انتقال آن به مراکز بازیافت
- تفکیک زبالهها از یکدیگر
- شستشو و تمیز کردن آلودگیها و کثیفیها از زباله
- تغییر حالت و شکل زباله و مواد تشکیل دهندهی آن در کارخانهی بازیافت
- استفاده از مواد اولیهی بازیافتی در صنایع
به طور کلی بازیافت مواد به سه دسته تقسیم میشوند:
- دستهی اول
بازیافت موادی که بدون انجام هیچ گونه فرآیند خاص و فقط با شستوشو، ضدعفونی کردن و رعایت مسائل بهداشتی، قابل استفادهی مجدد هستند؛ مانند بطریهای شیشهای سالم.
- دستهی دوم
بازیافت موادی که طی برخی فرآیندها به مواد جدید تبدیل میشوند؛ مانند خرده شیشه، فلزات، مواد پلاستیکی، کاغذ و…
- دستهی سوم
بازیافت مواد زاید اورگانیک، مانند تبدیل مواد فسادپذیر به کود کمپوست یا بازیافت انرژی.
نکتهی پایانی
اگر زبالهها به درستی مدیریت نشوند، مشکلات زیادی برای انسانها، موجودات زنده و محیط زیست بوجود میآورند. یکی از روشهای مدیریت زبالهها، بازیافت آنها است.
در این مقاله به شما توضیح دادیم بازیافت چیست. به این نکته اشاره کردیم که بازیافت زباله علاوه بر مزایای فراوانی که دارد، معایبی هم به دنبال دارد؛ همچنین به معرفی مواد قابل بازیافت و غیر قابل بازیافت پرداختیم. در نهایت هم به شما توضیح دادیم که چطور میتوانید زبالههایتان را در منزل بازیافت کنید.